Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2014. május 3., szombat

Sonkás rakott padlizsán

Egy újabb rakott csodát hoztam, ami liszt- és tejmentes, tojás azonban van benne.
A padlizsánt hosszában gyalultam le, a vékony lapokat besóztam és kicsit állni hagytam. A sertéscombot és a füstölt sonkát felcsíkoztam, a fokhagymát megpucoltam és lereszeltem, a petrezselymet összevágtam, a tojásokat felvertem és kevés húslevest adtam hozzá. 
Egy sütőtálat kizsíroztam, a padlizsánszeletekkel kibéleltem (2-3 rétegben), fokhagymát és petrezselymet tettem rá, majd a hús- és sonka csíkok egy harmadát, kevés olaszos fűszerkeverékkel megszórtam, majd 2-3 evőkanálnyi tojásos keverékkel meglocsoltam. (Ez utóbbi volt hivatott a tejfölt kiváltani.) Újabb réteg padlizsánszelet, fokhagyma-petrezselyem, hús-sonka, fűszerkeverék, tojás és mégegyszer ugyanez. A tetejére padlizsán került, amit kevés húslevessel locsoltam meg. A tálat lefedve előmelegített sütőbe raktam (175 fokra), kb. 40 perc után a maradék tojásos keveréket rákentem és még 25 percet sütöttem fedő nélkül, hogy a felesleges lé elpárologjon, de vigyázzunk, ne száradjon ki! Langyosan szeleteltem fel. 

Hozzávalók:
2 padlizsán
3 vékony szelet sertéscomb
3 szelet házi füstölt sonka (esetleg szalonna)
3 gerezd fokhagyma
kis csokor petrezselyem
2 tojás
1,5 dl húsleves
olaszos fűszerkeverék