Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

Lépésről lépésre

Sokan keresnek meg emailben a diétával kapcsolatban. Természetesen szívesen segítek mindenkinek, mégis arra gondoltam, megpróbálok valamiféle útmutatót összeállítani a diéta elkezdéséhez. Akinek ezen túl is van kérdése, írjon nyugodtan a juduspeckonyha(kukac)gmail(pont)hu -ra levelet.
[A diéta lényege dióhéjban összefoglalva, hogy a nem megfelelő bélflórából a szénhidrátok megvonásával "kiűzzük" a rossz bacikat (ez járhat komoly die-off - reakcióval - felerősödött tünetekkel), majd szépen fokozatosan visszatelepítjük a nélkülözhetetlen jó bacikat fermentált ételekkel és probiotikumokkal, amik aztán elvégzik a károsodott bélrendszer restaurációját és így a gyógyulást meghozzák. Ez természetesen nem megy egyik napról a másikra, hosszú folyamat is lehet, függ a beteg állapotától.]

1. A legfontosabb Dr. Natasha Campbell-Mcbride könyvét elolvasni. Nem csak egyszer!!! Itt például megrendelhető.

2. A következő lépés a megfelelő alapanyagok felkutatása.
Nagyon fontos, hogy főleg az első hónapokban bio/organikus/háztáji húsokat fogyasszon a diétát elkezdő (beteg). Még ha a takarmány nem is teljesen bio, de hormon- és antibiotikum-mentes húsra van szükség. Minél többféle, annál jobb. (Tehát: baromfi, sertés, marha, kecske, nyúl, vad, hal - helyi horgászoktól!) A biotojás, vegyszermentes zöldségek, a megfelelő zsiradék (házi liba-, kacsa-, mangalicazsír, bio kókuszzsír), az olajos magvak (mandula, tökmag, dió, stb), a tisztított víz (akár a legegyszerűbb fizikai szűrés is jobb, mint a semmi, de a klór és a nehézfémek kiszűrése nagyon lényeges!) - talán az elején ezek a legfontosabbak. (A www.termelotol.hu oldalon érdemes a lakóhelyhez közeli árust keresni!)

3. Fontos a fermentált ételek készítésének gyakorlása. Házi (forralatlan, nyers) kecsketej fermentálása, savanyú káposzta készítése - esetleg megbízható termelőtől piacról beszerezni. (Lényeges, hogy valóban tejsavas erjesztéssel készüljön!)

4. Megfelelő probiotikum beszerzése pl. BioKult v. Protexin - minél többféle jó bacival. (például: www.vitaminkosar.hu) Érdemes megfontolni a jó minőségű omega-3 tartalmú étrendkiegészítő beszerzését is! (például: MorEpa)

5. Kétféleképpen lehet elkezdeni a diétát: vagy drasztikusan, egyik pillanatról a másikra megváltoztatjuk az étkezéseket (ezt főként erős akaratú felnőtteknél vagy egészen kisgyerekeknél tudom elképzelni); vagy fokozatosan állunk át. Ez utóbbi esetben egyféle menet lehet a következő:
- azonnal elveszünk MINDEN cukortartalmú ételt (illetőleg, amit muszáj kevés mézzel v. steviaval édesítünk), valamint minden finomított zsiradékot (étolaj, margarin) mellőzünk, de nagyjából hasonló ételeket adunk, mint addig;
- pár nap után a tejféléket vonjuk meg (tej, túró, tejföl, sajt, vaj...és ezek származékai);
- majd a glutént (búza-, rozs-, zabliszt) tartalmazó ételeket vesszük ki;
- végül a burgonya, kukorica, rizs és egyéb keményítőtartalmú alapanyagok is kikerülnek a megengedett ételek sorából.
Lehet a full diétával indítani, majd mikor ez már "jól megy", visszatérni a "kályhához" és újra elkezdeni az intróval. Ennek lépései a könyvben megtalálhatóak.

6. Nagyon fontos még a tisztító- és tisztálkodószerek lecserélése is, hiszen a bőrön keresztül ugyanúgy fel tudnak szívódni a mérgek. A Natasha által javasolt méregtelenítő fürdők (tengeri sós, keserű sós, almaecetes, algás - felváltva) nagyon jól beváltak nálunk is.

7. Amennyiben a beteg autizmus diagnózist kapott vagy hiperaktív, figyelemhiányos, javaslom elolvasni Dr. Tinus Smits: Autizmus - van remény illetve A védőoltás szindróma című könyvét. Ezenkívül ajánlom az ABA-terápiát, most már itthon is hozzáférhető néhány helyen.