Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2010. november 10., szerda

Egy jó fej káposzta átváltozásai

Mondhatom, hogy nagyon jó fej volt, meg még biotermesztésű is, így aztán az ára elég húzós volt. De megérte! 3 féle kaja készült belőle, ebből az utóbbi idők egyik legsikeresebbje, annyira, hogy 3 tányérral evett belőle a kis Delikvens. Ez pedig nem volt más, mint a - sokak által utált - paradicsomos káposzta!
Bevallom, sokáig nekem sem volt a kedvencem, de eztán majd másképp lesz. :)
No, a fej káposzta fele tehát így végezte, egy negyedéből dinsztelt káposzta lett a sült kacsa mellé (kacsazsíron megfuttattam, miután lereszeltem és csak a végén adtam hozzá kevés sót, őrölt köményt és 1/2 kiskanál mézet), másik negyedéből pedig házilag savanyított finomság sikeredett.
A paradicsomos káposztához ujjnyi csíkokra vágtam és kevés vízzel és sóval feltettem főni a káposztát. Borsikafűvel (csombor) ízesítettem. Mellé dobtam 2 ujjnyi csíkokra vágott sertéshúst és majd' fél óra alatt majd' puhára főztem.
Ezalatt zsiradékban gesztenyelisztet pirítottam (ennek híján útifűmag héjjal sűrítenék) és saját eltevésű paradicsomlével öntöttem fel. A megfőtt káposztát és húst leszűrve ebbe helyeztem és kicsit még összerottyantottam. Nagyszerű íze és állaga lett.

2 megjegyzés:

  1. Jó lehetett! Mi csak sűrűre főztük a paradicsomot és úgy adtuk hozzá a káposztát, nem sűrítettük külön, az egyik legnépszerűbb ebédnekvaló nálunk:)
    Viszont mindig inkább édes, nem bors(ikafű)ozzuk, a végén egy pici méz megy bele, annak nem érződik ki a mézíze, elég karakteres a paradicsom.

    VálaszTörlés
  2. Igen, itt most a gesztenyeliszt adta az édességet. A borsikafű az ízben nem volt domináns. Én most csináltam először, de nem utoljára! :)

    VálaszTörlés