Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2012. február 20., hétfő

Csírák ideje

Mindig tudom, hogy mikor jött el a csíráztatás ideje. A szervezetem jelzi. :) Mikor már annyira odavagyok a "zöld"- ségekért, tudom, hogy elő kell kapnom a befőttes üveget és a magkeverékeket. Igen, van csíráztató tálam is, de a sima befőttes üveg jobban bevált. Érdekes, hogy nyárra megszűnik ez a nagy csíramánia... :)
A prímőr (drága és vegyszeres) retek, saláta és társai helyett ezt ajánlom a tél végi fáradság leküzdésére. Most nem részletezném a sok mindent (vitamint, ásványi anyagot, enzimet), ami a csírákban készen megtalálható (és amiért komoly összegeket fizethetünk ki, ha kapszulákban akarjuk magunkhoz venni), inkább olvassátok el ezt az oldalt: http://www.vegetarianus.hu/irasok/csira.html#brokkolics .
Az én módszerem a következő: egy kis maréknyi vegyes magot (csak kimondottan csíráztatásra forgalomba hozottat!) beleteszek egy befőttes üvegbe és vizet téve rá beáztatom 4-6 órára. Az üveg szájára egy régi nejlonfüggöny darabot gumizok. Az áztatás után a vizet leöntöm, majd naponta kétszer (reggel és este) leöblítem friss vízzel és pár percig fejjel lefelé fordítva hagyom, hogy a függönyön keresztül kifolyjon a felesleges víz. Kb. 4 nap múlva az utolsó öblítés után salátacentrifugában kipörgetem, hogy száraz legyen, így rakom be egy zacsiban a hűtőben, ahol így akár 1 hétig is eláll.
(Ha növekedés közben túlságosan kinőné a helyet az üvegben, akkor kettéveszem.)

Aztán reggel-délben-este mindenhez csírát eszünk! :)))


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése