Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2013. február 12., kedd

Ropogós szardínia avokádós Waldorf salátával, házi majonézzel

Nehéz nap mint nap új receptekkel előrukkolni, ráadásul, mikor azt hiszem, hogy na, ezt még nem publikáltam, kiderül, hogy de. Ami viszont most következik, arról meg voltam győződve, hogy már szerepelt, aztán mégsem. És hát gondolni kell az új követőkre, olvasókra {üdv nékik! :)}, akiknek nem biztos, hogy van idejük, energiájuk visszalapozni a régebbi bejegyzésekhez. Azért kérlek benneteket, szóljatok, ha duplán láttok egy receptet! :)
Talán írtam már arról, milyen nehéz jó áron, jó minőségű halat beszerezni. A tenyésztett ugye nem jöhet szóba (még a lazac sem!!), a tengerből halászott is rizikós - ismerve az óceánok szennyezettségét. Legjobb a tiszta, természetes vadvízből horgászott példány, vagy az organikusan nevelt - ami persze nem olcsó.
Köztes lehetőségként a METRÓ-ban (majd kérem a reklámért a kedvezményem!!!) a friss halpultból szoktam a kisebb tengeri halakat választani, úgy mint szardínia, makréla, tengeri süllő. (Kisebb hal - kevesebb ideig van az esetleg szennyezett vízben - kevesebb toxint tartalmaz a húsa.)
A szardínia olcsó is, kissé ugyan macerás, mert le kell pikkelyezni, majd megszabadítani a fejétől és kibelezni, de a 3. után már nagyon bele lehet jönni. (Utána a halszag egy fél citrom levével könnyen eltávolítható a kézről.) Nagyobb mennyiséget szoktam venni és utána 10-15 darabonként lefagyasztani. Ha előző este előveszem a mélyhűtőből, akkor másnap 5-6 perc alatt készen van! Csak sózni kell és egy kevés citromlével ízesíteni, majd 1-2 evőkanálnyi olívaolajon kisütni - jó ropogósra. A szálkái is ehetők ilyenkor, vagy nagyon egyszerűen lehúzható a halhús a gerincről.
A Waldorf salátát sokan ismerik (zeller, alma, dió), ezt most kissé megturbóztam. Egy avokádót összekockáztam, majd egy fél kínai kelt szeltem fel hozzá. A szárzeller (van még, aki nem ismeri??) belső, sárgás részét csíkoztam fel még, illetve 1 meghámozott almát vágtam bele. A diót külön megpirítottam, apróra törtem és így adtam a salátához. (Ha még laktatóbban akarjuk adni, karikára vágott főtt tojást adhatunk hozzá.) Megsóztam és kevés citromlével locsoltam meg.
Végül elkészítettem a házi majonézt 2 tojássárgájából úgy, hogy 2 evőkanálnyi kókuszzsírt meglangyosítottam (folyékonyra), hozzáadtam 1 dl olíva olajat és ezt adtam apránként a tojáshoz, amihez előzőleg már kevertem 1 kanálnyi mustárt. (Tisztán olívaolajból nem jó készíteni a majonézt, mert nagyon kesernyés lesz.) Mikor felvette az összes zsiradékot, megsóztam, citromlevet és fehér borsot adtam hozzá és kevés húslevessel hígítottam. 
Megint azt mondhatom, hogy leírni hosszabb volt, mint elkészíteni! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése