Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2015. február 20., péntek

Tavaszváró gombaragu + 1 bónusz

Így tél vége felé elég egy kicsit kisütni a napnak, hogy az ember elkezdjen a tavasz és a zöld ízek után vágyakozni. Lehet, hogy a valódi kikelet még odébb van, de ma ezzel a zöldséges gombaraguval sikerült nagyon megidézni. :)
Ráadásul gyorsan elkészül, úgyhogy a "15 perces kaják" címke is ráaggatható, plusz egy újabb pár perc ráadással egy bónusz is kihozható belőle (részletek lejjebb).

Hozzávalók:
50 dkg gomba (barna csiperkét használtam)
3 szál újhagyma (vagy 30 cm póré)
15 dkg szárzeller
2 közepes sárgarépa
1/4 édeskömény
1/4 piros húsú paprika
egy csokor petrezselyemzöld
bio citrom
só, olaj

Az elkészítésből a legtöbb időt a zöldségek pucolása és szeletelése veszi el, a többi már tényleg csak pár perc. Jó szervezéssel itt is nyerhetünk: először a hagymát karikázzuk fel, amit már rá is dobhatunk a kevés olajra, megsózzuk és egy evőkanál vizet is öntünk rá, hogy párolódjon, ne süljön. Közben a megpucolt répát, szárzellert és édesköményt zöldséggyalun leszeljük (ujjakra vigyázni!!), majd ezt is a hagymára dobjuk. Max. 3 perc kell neki, úgyhogy a gombát gyorsan pucoljuk és vágjuk negyedbe, majd tegyük a zöldséghez. Sózzuk meg, kevés fehér bors is mehet rá. Közben még vágjuk fel vékony csíkokra a paprikát, illetve apróra a zöldség zöldjét. Ez is mehet a többihez, majd egy kevés reszelt citromhéjjal hangsúlyozhatjuk az étel friss jellegét. Mikor a gomba már roppanósan puha (de nem löttyedt), elzárjuk a gázt. Egy tányéron saláta vagy spenót levelekből megágyazunk (egyéb nyers zöldségeket is rakhatunk rá), majd a ragut rátéve tálaljuk.
A bónusz pedig: ha a maradékot kissé megszórjuk valamilyen (általunk használható) liszttel és felengedjük jó 1 liter vízzel, sózzuk és felforraljuk, kész van a gombalevesünk is. Nem diétázó családtagok ehetik egy kanál tejföllel (tejszínnel) és pirított zsemlekockával.
[Ha maradt a nyers zöldségekből, szintén zöldséggyaluval vékonyra szeljük, sózzuk, citromlével és olajjal megöntözzük és már kész is a délutáni nasihoz a saláta! ;) ]
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése