A nyaralás ideje alatt sokat nem szorgoskodtam a konyhában, mivel mindent készen vittem lefagyasztva a Delikvensnek - így csak melegíteni kellett. Ezt a kis desszertet azonban ott helyben hoztam össze neki.
1 csomag (eredetileg fagyasztott) natúr gesztenyemasszát villával összetörtem, 4-5 szem áztatott datolyával, 2 ek. kókuszliszttel (tényleg más, mint a darált kókuszreszelék!!!) és kevés kókuszvízzel összegyúrtam, kis golyókat formáztam, amiket darált dióba hempergettem. Tálalásnál friss áfonyaszemekkel díszítettem.
Mottó
"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"
2010. augusztus 3., kedd
2010. július 20., kedd
Göngyölt surprise :)
A meglepetés erejével hat, mikor ezt a hústekercset megkóstoljuk! Mindjárt megmagyarázom.
Először is szép vékony szeleteket vágunk az általunk hízlalt malac combjából (természetesen, miután leöltük!). Vékonyra felszeletelünk füstölt sonkát, padlizsánt (hosszában) és paradicsomot is. A padlizsánlapokat óvatosan besózzuk, kevés olajjal meglocsolva néhány perc alatt elősütjük. (Ez azért kell, h. a padlizsán hajlítható legyen.)
A csomagokhoz alulra tegyük a sonkát, rá a kiklopfolt hússzeletet (amit nem kell megsózni!), erre jön a padlizsán és a paradicsomkarika. A meglepetés lényege pedig az, hogy 3-féle zöldfűszer közül (zsálya, kakukkfű, rozmaring) egyszerre csak az egyiket tesszük rá, de mindháromból csinálunk tekercseket. Így mikor szedünk a tányérra, nem tudjuk, hogy milyen kerül hozzánk... (Játékos családok ÍZ-lelő versenyt is rendezhetnek...:)) A kész göngyölegeket fogpiszkálóval összetűzzük sütés előtt és először fedő alatt, majd anélkül 10-10 percet serpenyőben sütögetjük. A tálalás előtt eltávolítjuk a fogvájót. Kettévágtam a tányéron, díszíteni már nem volt időm, mert a Delikvens nagyon éhes volt! :) U.i.: Ezt a képet már az ÚJ digit.gépemmel csináltam! :)))
2010. július 14., szerda
Kánikulai halgombócok sóska-pestoval
Délelőtt kincsekkel megrakodva tértünk haza mamáéktól, a kertből. Kaptunk málnát, zöldbabot, cukkinit, sóskát és egy balin típusú hal egy darabját. Ez utóbbi kettőből készült az ebéd.
A sóska olyan harmatfriss volt, hogy nem volt szívem megfőzni (pláne ebben a melegben), így - "lesz, ami lesz!" - nyersen tettem a turmixba, 2 marék áztatott dióval, kevés hagymával, sóval, olívaolajjal és vízzel. Meglepően kellemes íze lett, épp csak egy csöpp mézet tettem hozzá.
A balinról tudni kell, hogy nagyon szálkás, viszont rettentő finom fehér húsa van. Mire kiszedegettem a szeletekből az Y-okat, meglehetősen ronda formáját mutatta. Mind1, megsóztam, kevés citromlével, petrezselyemmel és fokhagymával fűszereztem, majd megsütöttem pár perc alatt olívaolajon. Mondanom se kell, püré lett. Ebből jött az ötlet: legyenek gombócok. Úgyis még1x át akartam morzsolni, hogy tutira elkerüljük a fulladásveszélyt (nekem már akadt a torkomon szálka: 1,5 órát küzdött a doki az ügyeleten, mire kiszedte!!!), így a megsült halhúst még egy kis sóval, fokhagymával, citromlével, petrezselyemmel és 1 kanál útifű maghéjjal összegyúrtam és pingpong labdányi golyókat formáztam.
A tányér aljára került a pesto, ezekre ültek a golyóbisok. Kicsit félve tálaltam a Delikvensnek, de 5 perc után már üres volt a tányér! :)))
2010. július 10., szombat
Gidahússal töltött padlizsán
Az eredeti receptet Gabojszánál találtam, amit ezúton is köszönök! A lényeges változtatásom az volt, hogy sertés helyett kecskegida húsát használtam, ami nagyon finom és egészséges. A fűszerezés is kicsit más lett: majdnem minden itthon található zöldfűszerből tettem bele. Konkrétan: lila bazsalikomot, rozmaringot, snidlinget, kakukkfüvet, borsikafüvet és természetesen oreganót. A paradicsomlé saját eltevésű volt. 1 kanál útifű maghéj segített, hogy jobban összeálljon a töltelék. Csak 2 padlizsán tetejére raktam kecskesajtot, de anélkül is finom.
2010. július 9., péntek
Bazsalikomos mangós dinnyekehely
Ebben a melegben csak ilyen hűsítőt kíván az ember, meg a gyereke. :) Ráadásul nagyon hamar kész, az ízeknek nincs is ideje összeérni! Mennyiségeket nem írok, mindenki csináljon belőle annyit, amennyit csak bír!
Friss mangóból és görögdinnyéből karalábévájóval golyókat szerkesztünk. 3 hónappal előbb lila bazsalikomot (mely lágyabb ízű, mint zöld rokona)ültetünk, és most a salátához leszüreteljük. Ennek hiányában valamilyen friss bazsalikomot beszerzünk és apróra vágjuk. Hozzákeverjük a golyókhoz. Citromból, mézből, reszelt gyömbérből vízzel szirupot főzünk és mikor már langyos, ráöntjük a gyümölcsökre. Próbáljuk meg a hűtőben kissé lehűteni, úgy sokkal finomabb! A kép nagyon gyenge lett, mert éppen tömegek löködtek, hogy elérjék a kehelyben lévő kaját! :)
Friss mangóból és görögdinnyéből karalábévájóval golyókat szerkesztünk. 3 hónappal előbb lila bazsalikomot (mely lágyabb ízű, mint zöld rokona)ültetünk, és most a salátához leszüreteljük. Ennek hiányában valamilyen friss bazsalikomot beszerzünk és apróra vágjuk. Hozzákeverjük a golyókhoz. Citromból, mézből, reszelt gyömbérből vízzel szirupot főzünk és mikor már langyos, ráöntjük a gyümölcsökre. Próbáljuk meg a hűtőben kissé lehűteni, úgy sokkal finomabb! A kép nagyon gyenge lett, mert éppen tömegek löködtek, hogy elérjék a kehelyben lévő kaját! :)
2010. július 8., csütörtök
Kagylóleves

2010. július 7., szerda
Töltött cukkini másképp
A fiatal cukkinit konkrétan ezzel a keverékkel töltöttem meg: az (1 napig sós vízben) áztatott dióból egy maréknyit durvára törtem mozsárban, olajos szardíniát, kapribogyót, petrezselymet, 1 kk. útifű maghéjat és egy fél tojássárgáját adtam hozzá, valamint kevés olívaolajjal öntöztem meg. Sózni nem kellett, mert a szardínia eleve kissé sós volt. A pikáns ízt a kapribogyó és ecetes leve adta. A cukkinit nem hámoztam meg, csak 4-be vágtam, mint Tóték az Őrnagyot :), kanállal kiszedtem a magos részét, pici sót szórtam rá és betöltöttem. A sütőtál aljára is olívaolajat öntöttem, ráraktam a cukkinit, még egy kis zöldfűszernek örült a tetején + olívaolaj, majd fedő alatt 40 percig sütöttem. A sütés után így nézett ki:

Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)