Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2013. szeptember 29., vasárnap

Szőlős-diós (szüreti) karaj

A mai ebéd ismét egy hirtelen ötlettől vezérelve született: a meglévő alapanyagokat látva fejben már össze is állt a recept, még az ízét is éreztem a számban. És olyan lett! :)
A legjobb benne, hogy gyorsan elkészül, ráadásul 1 edényben - nem kell sokat mosogatni. Az előkészületeket nem számítva (az is max. negyed óra!) 10 perc alatt kész az egész fogás.

Hozzávalók 1 személyre: 2 szelet karaj, só, 1 ek. magliszt (mandula vagy dió), 15 dkg sütőtök, 1 szelet szalonna, 10-12 apró gerezd fokhagyma, fél fürt szőlő, egy marék dió, friss bazsalikom, 0,5 dl must, a sütéshez szőlőmagolaj (vagy más zsiradék)

Előkészülés: - a karajt besózzuk, kissé kiveregetjük és mindkét oldalát belemártjuk a maglisztbe; 
- a sütőtököt meghámozzuk, fél centis karikákat vágunk belőle;
- a szőlőszemeket ketté vágjuk, a magokat kipiszkáljuk,
- a fokhagymát megpucoljuk;
- a diót és a bazsalikomot apróra vágjuk;
- a szalonnát felkockázzuk.

Elkészítés: egy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot és a hússzeletek mindkét oldalát néhány perc alatt pirosra sütjük. Tányérra tesszük, lefedve melegen tartjuk. A maradék zsiradékban a besózott sütőtök karikákat szintén megsütjük pár perc alatt. Kiszedjük a tányérra.
Ha sok a zsiradék (kb. 1 evőkanálnyinak kell lennie), akkor leöntünk belőle (ha kevés, akkor hozzáöntünk), majd a szalonnakockákat és az apró fokhagymagerezdeket helyezzük a serpenyőbe, pár percig pirítjuk, hozzáadjuk a diót, az apróra vágott bazsalikomot, végül a szőlőszemeket. A megmaradt maglisztet beleszórjuk és a musttal felöntjük. Még 1 percig forralva kevergetjük (vagy kevergetve forraljuk! :) ) és a melegen tartott húsra öntjük.

Update: a rántott húsos részleg reklamált, hogy ő miért nem ilyet kapott. :)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése