Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2012. december 7., péntek

Házi gyömbéres-citromos kolbász gesztenyés párolt káposztával

Az elmúlt hónapban disznóvágáskor természetesen készítettem nagyobb mennyiségű házi kolbászt is, de nem a megszokott pirospaprikásat, hanem különleges fűszerezésűt, mert ez már tavaly is bejött. Ajánlom az otthoni kolbászkészítést azoknak is, akik nem tartanak malacot, de hozzá tudnak jutni jó (bio) minőségű húshoz. Egy délelőttöt (v. egy délutánt) kell rászánni és utána hosszan lehet élvezni a munka "gyümölcsét". 

Ha elég zsíros a hús, nem kell hozzá külön szalonnát darálni. (Ha van idegzetünk, akár kétszer is átdarálhatjuk az alapanyagot.) A fűszerezést mindenkinek magának kell kiokoskodnia, sajnos közben kóstolgatni sem lehet (nem ajánlatos sem a nyers disznó-, sem a baromfihúst!), inkább azt ajánlom a gyakorlatlanoknak, hogy mikor úgy érzik, kész a fűszerezés, vegyenek ki egy kis gombócnyit, süssék meg és úgy kóstolják meg! Kolbásztöltőt lehet vásárolni is, vagy kölcsönkérni a rokonságból, szomszédból.... A belet langyos vízbe kell áztatni, aztán már indulhat is a móka. Az én fűszereim a következők voltak: sült hagyma, fokhagymapép, himalája só, reszelt gyömbér, reszelt (bio)citromhéj, fehér bors, őrölt kömény, őrölt koriander, kurkuma.

A párolt káposztát nagyon egyszerű elkészíteni: kevés zsiradékon hagymát fonnyasztunk, rá a vékonyra szelt káposzta, só, őrölt kömény, kevés bors és víz. Fedő alatt puhítjuk és a végén kerül bele a méz, a kókuszecet (almaecet is jó!), illetve a külön megpárolt gesztenye.
Így együtt nagyon finom ízhatású ebéd lett! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése