Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2012. október 16., kedd

Csirkemell bazsalikomos-kávés barbecue szósszal, zöldséges kölessel

A következő receptet a Cafe Frei ötletéből merítettem. Várakozáson felül sikerült összehoznom az ízeket, ajánlom kipróbálásra (persze csak felnőtteknek, illetve gyerekeknek koffein mentes kávéból)!
A csirkemellekről levágjuk a lelógó részeket és a szép darab húsokat besózzuk, gyengén borsozzuk darált tarka borssal. 2 ek. olíva olajon először fedő alatt, majd anélkül kb. 8 perc alatt pirosra sütjük, Vigyázzunk, hogy ne száradjon ki! Egy tálban letakarva félretesszük pihenni.
A mártáshoz fél fej hagymát kevés zsiradékon (kókuszzsírt használtam) üvegesre párolunk, sózzuk, gyengén borsozzuk, majd fél csokor, apróra vágott friss bazsalikomot adunk hozzá. 1/2 perc után hozzá hozzáteszünk  1,5 - 2 dl paradicsomszószt (lehetőleg házit, az enyém gyengén ízesítve volt olaszos fűszerekkel és szép, sima, sűrű), majd hozzá öntünk 1 dl jó minőségű erős presszókávét. (Én most dél-amerikai espresso-t használtam.) 1-2 kk mézzel beállítjuk az édességét, ha túl hígnak találjuk, nagyobb lángon besűrítjük. Botmixerrel szép simára turmixoljuk.
A körethez a kölest 2 ek. olívaolajon megkapatjuk, sót és 1 evőkanálnyi szárított zöldség keveréket teszünk hozzá, majd felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel és fedő alatt puhára pároljuk.
Tálaláskor formába tesszük a kölest, úgy borítjuk a tányérra, a csirkemellet ferdén felszeleteljük és leöntjük a mártással.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése