Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2013. január 22., kedd

Szalonnás, aszalt szilvás karaj sárgarépával

Egyik kedvencem ez a fajta hústekercs, bármikor meg tudnám enni! :) Finom házi szalonnával (és háztáji húsból) a legfinomabb. Nagyon egyszerű és gyorsan elkészül.
A karajból 1 cm-es szeleteket vágtam, majd kiklopfoltam. Nem sóztam meg, mert a szalonnánk elég sós lett és ebből került minden husira egy szelet. 2 szem aszalt szilva került még rá (ha lehet, bio/organikus!) és egy leheletnyi kakukkfű (de ez el is maradhat), majd feltekertem és kívülről is kapott szalonnaborítást. Fogpiszkálóval tűztem össze.
Kevés zsiradékot forrósítottam, átpirítottam rajta a tekercseket, majd 1-2 dl vízzel öntöttem fel. Mellédobtam a csíkokra vágott répát, vastagabb szelet szalonnát és pár szem aszalt szilvát. Fedő alatt 25-30 percet pároltam, ügyelve, hogy mindig legyen alatta kevés víz. Az utolsó 5 percben a fedőt levéve még kicsit megpirítottam. Hagytam pihenni, majd a fogpiszkálókat eltávolítva felszeleteltem, a répát és a többi alkatrészt mellétéve tálaltam. Hmmmmm. :)




6 megjegyzés:

  1. Kedves Judu!

    Örülök, hogy rátaláltam a blogodra, ízléses, ötletes és jól használható. Köszönöm szépen, hogy megosztod velünk ezeket a recepteket! :)

    Érdekesség, hogy két napja én is hasonló hústekercseket készítettem, mint te, kis változtatásokkal, amiket megosztanék veled és az erre járókkal, hátha valaki ezt a verziót is szívesen kipróbálná. A karajszeleteket klopfolás után én enyhén besóztam, megszórtam kevés borssal és kurkumával (bátrabbak bors helyett egy kis fahéjjal is meghinthetik a husit, meglepően finom ízvilág kerekedik belőle), ezután került bele az asztalt szilva és némi házi kemény füstöltsajt. Felgöngyöltem, házi szalonnába tekerve fogpiszkálókkal rögzítettem a tekercseket, és jénai tálba pakoltam őket. Kevéske vörösbort locsoltam a hústekercsek alá, és alufóliával lefedve pároltam őket a sütőben, míg át nem puhultak. A végén az alufólia is lekerült, hogy a husi és a szalonna szép piros színt kapjon. Uborkasalátával fogyasztottam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm megtisztelő hozzászólásod! :)
      Sajnos, nálunk a (kemény) sajt nem megengedett, sőt gyereknek a vörösbort sem preferálom, de ettől még nagyon finom lehetett, amit elkészítettél! :)

      Törlés
  2. Megkérdezhetem, hogy a (kemény) sajtok miért nem megengedettek? Én a GAPS könyvből úgy értelmeztem, hogy akinek bírja a szervezete, az mértékkel fogyaszthat ilyeneket a diétája megfelelő szakaszában(pl. Cheddar sajtot külön megemlíti az ajánlott ételek között).
    A vörösboros verziót természetesen nem gyerekeknek ajánlom én sem, igaz, ezt nem hangsúlyoztam ki. :) (Bár szerintem az egy órás sülés alatt az egy decinyi bor alkoholtartalmából semmi nem marad. :))

    VálaszTörlés
  3. Nagyon örülök, hogy ennyire képben vagy! :)
    Sajna, nekünk a tejtermék semmilyen formában nem jött be (eddig).
    A vörösbornál pedig inkább a cukor és a kéntartalom az, ami gázos.....

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm válaszod, teljesen igazad van a bort illetően. Én a saját diétámban néha megengedek magamnak ennyi kitérőt, de teljesen más ez egy gyermeknél.
    Az biztos, hogy mindenkinek saját (vagy éppen gyermeke, hozzátartozója) szervezetére érdemes rászabni ezt a fajta diétát, de ha látható és érezhető az egészségünk javulása, az minden kompromisszumnak értelmet ad. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így van. Fontosak az alapok, de mindenképp kell változtatni, ha valami nem működik. Én például lecsökkentettem a hús mennyiségét a zöldséghez képest, mert láttam, hogy ez jobb hatással van a gyerekre.
      Még egyszer köszönöm a hozzászólásod!
      Szép napot és jó egészséget!

      Törlés