Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2013. február 19., kedd

Tonkababos panna cotta (kókusztejből), vaníliás barackvelővel

Előre is elnézést kérek azoktól, akiknek "kínai" a cím, de hát ennek ugye ez a neve. És én ma tonkababot kaptam, ami már régi vágyam volt, hogy végre én is kipróbálhassam, szaglászhassam, ízlelhessem! Tényleg olyan fantasztikus és leírhatatlanul vegyes vaníliás-mandulás-fahéjas-szegfűszeges illata és íze van, ahogy olvastam. Itt írnak róla bővebben, és már itthon is kapható néhány helyen. Nem olcsó, viszont sokáig elég, mert intenzív íze miatt csak kevés kell belőle - úgy kell reszelni, mint a szerecsendiót.
A panna cottát talán már többen ismerik, de sajnos eredeti formájában (mivel tejet tartalmaz) mi nem fogyaszthatjuk. Gondoltam azonban, hogy itt az ideje elkészíteni kókusztejből. 
A már bevált kókuszkrémből egy kis doboznyit feltettem melegedni, miközben beáztattam hideg vízbe 3 lap zselatint. Nem kell felforralni, de jó meleg legyen. Ehhez adtam kb. fél dl vizet, 1 kiskanál kókuszzsírt, 1 kiskanál xilitet, késhegynyi vaníliaport és egy tonkabab harmadát reszelve. Kézi mixerrel kicsit kevergettem, hogy szép homogén legyen. A zselatinlapokat kicsavartam és a krémhez adtam. Mikor jól felolvadtak és elkeveredtek, hideg vízzel kiöblített kis tálkákba öntöttem és hűlni hagytam, majd hűtőbe tettem jó két órára. Közben elkészítettem a barackvelőt, amit fagyasztott gyümölcsből csináltam. 7-8 db felezett barackhoz adtam 1 kiskanál mézet, 1 ek. sültalma pépet (ez el is hagyható), pici citromlevet, valamit vaníliaport. Összeturmixoltam még fagyosan (egyébként ez így nyáron kiváló fagyialap lesz!) és szintén hűtőbe tettem. 
Tálaláskor a barackvelőre került a panna cotta. Jó étvágyat! :)Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése