Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2013. április 9., kedd

Rusztikus májpástétom

Ezt az ételt mindenféle májból el lehet készíteni, de próbáljunk meg lehetőség szerint házi (tanyasi/bio/organikus) állat alkatrészét szerezni. Minél többet, annál jobb! :)
Nálunk hétvégén nyúlvágás volt, így több, mint fél kiló máj állt rendelkezésemre.
Először a nyulak háját sütöttem ki. (Ehelyett lehet liba-, kacsahájat kisütni, vagy közvetlenül a zsírt használni). A töpörtyűt kiszedtem, a visszamaradt (jó sok, kb. 2 dl) zsírban egy kicsontozott, kis kockákra vágott, besózott nyúlcombot kezdtem el sütni kevés friss rozmaringgal, kis lángon. (Ennek híján lehet bármilyen más, csont nélküli húst használni, kb. 15-20 dkg-t.) Mikor megpuhult, kiszedtem a húsdarabokat, és a helyükre egy fej, felkockázott lilahagymát és két gerezd, lapokra vágott fokhagymát tettem. Mikor üvegesre fonnyadt, beleraktam az ujjnyi csíkokra vágott májat, ami pár perc alatt elkészült. Ekkor kivettem belőle néhány darabot, a többihez visszaraktam a húskockákat, plusz ízesítettem még friss kakukkfűvel és rozmaringgal, kóstolgattam és sóztam. Adtam hozzá kb. 1 dl minőségi vörösbort (de ez el is hagyható), majd pár percig forraltam, hogy az alkohol elpárologjon belőle. Közben 3 zselatinlapot beáztattam 2 dl hideg húslevesbe. Mikor megpuhultak és a májas keverék sem volt tűzforró, összekevertem, majd turmixba téve viszonylag homogénre (de nem krémesre!) daráltam. Hozzáadtam az előzőleg kivett májat, amit darabosra vágtam.
Végül az egészet egy hosszúkás tálba öntöttem és nem nyomattam le. (Lehet, hogy úgy jobb lett volna - súlyokat pakolni rá, hogy jobban összetömörödjön, de majd legközelebb.) Hűtőbe tettem egy éjszakára, másnap lehetett szépen szeletelni.:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése