Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2014. szeptember 18., csütörtök

Málnás muffin fekete ribiszke liszttel

A muffin az egyik legkönnyebben elkészíthető sütiféle, még paleo-jellegű alapanyagokból is (főleg, ha használhatunk tojást!), itt a blogomon is többfélét lehet találni.
Ez egy újabb variáció, egy új hozzávalóval. Kipróbáltam ugyanis a fekete ribiszke lisztet.
"A fekete ribiszke különlegessége, hogy minden más piros bogyós gyümölcsnél magasabb arányban tartalmazza az úgynevezett anthocianidin flavonoidokat (a gyümölcs 100 grammja csak antocián-származékokból több, mint 500 mg-ot tartalmaz). Ezek tulajdonképpen olyan festékanyagok, melyeket antioxidánsként termel a növény, hogy biztosítsa magának a kórokozók elleni sejtvédelmet. Ugyanígy, a fekete ribiszke bevitelével az emberi test számára is kiváló antioxidáns forrásról beszélhetünk, rendszeres fogyasztásával természetes védelmet biztosíthatunk szervezetünk számára a káros hatásokkal szemben.
Ezen kívül a fekete ribiszke héjában található bizonyos ballaszt anyagok jótékony módon hatnak az emésztő szervek mérgektől való megtisztulására is, ezúton pedig a megfelelő bélflóra kialakulására. Magas csersav tartalma továbbá természetes módon képes szabályozni a gyomor működését.
A liszt készítése során első lépésként kipréselik a gyümölcs levét, majd a kapott folyadékmentesített gyümölcshúst héjával együtt megszárítják, végül pedig liszt finomságúra őrlik. Ezzel a módszerrel tulajdonképpen az előállított liszt cukortartalma erősen lecsökken, a benne található hasznos hatóanyagok azonban teljes egészükben megmaradnak." (Idézet innen.)

A zacskóban lévő őrlemény hihetetlenül szép, mélybordós - lilás színű, reméltem, hogy sütés után is megmarad, de hát sajnos nem... A muffin kettévágva kissé indigós színt kapott, ami ugyan futurisztikus jelleget ad neki, ám az íze nagyon finom. :)
A recept a szokásos muffinrecept volt (mint pl. ez), csak két púpozott kiskanálnyit tettem hozzá a fekete ribiszkéből és friss málnával dúsítottam.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése