Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2012. május 16., szerda

Hideg tavaszban meleg leves: gyömbéres sárgarépa-krémleves kakukkfüves pirított diómorzsával


Ha hideg van, felöltözünk. De kellene valami, ami belülről is melegít... Ez a leves épp megfelelő. :)
Egy fej hagymát apróra vágunk és egy evőkanál kókuszzsíron megfonnyasztjuk. Közben 4-5 szép,  bio/organikus sárgarépát meghámozunk és kisebb darabokra vágjuk, majd a hagymához adjuk és együtt pirítjuk. Megsózzuk, fűszerezzük kedvünk szerint. Nekem most kedvem volt római köményt, szerecsendiót, kurkumát és curryt tenni bele, valamint egy kávéskanál reszelt gyömbért. Fedő alatt puhára pároljuk (öntsünk alá egy kis vizet). Mikor már puha, felöntjük annyi vízzel (vagy hús- illetve zöldséglével), ami bőven ellepi és botmixerrel pürésítjük. A  hozzáadott folyadékkal tudjuk szabályozni a sűrűséget: ha kevesebb, inkább pürészerű lesz, ha több, levesesebb. Megkóstoljuk: ha kell, még sózzuk, ízesítjük és egy-két evőkanál kókuszkrémet (-tejet) adunk hozzá - ettől még krémesebb lesz.
A diót szárazon megpirítjuk, mozsárban melegen kevés sóval és friss kakukkfűvel összetörjük, majd tálaláskor a levesre szórjuk.
Egyéb betét gyanánt tehetünk bele félpuhára párolt zöldségdarabokat: spárgával, karfiollal, brokkolival tesztelve! Perfect! :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése