Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2013. június 17., hétfő

Natúr befőzés

Azt hiszem, nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom: itt a befőzési szezon! :) Persze ettől sokaknak feláll a szőr a hátán (ha van!), mert nem szeretnek órákat pacsmagolni a konyhában néhány nyamvadt meggykompóttal, azt mondják: inkább megveszem a boltban azt a pár üvegnyit! Igen ám, de mi van a bolti konzervekben??? Jobb nem is tudni. Cukor, tartósító, színezék - hogy csak a legáltalánosabbakat említsem. És akkor még nem lehetünk biztosak abban, hogy a gyümölcsöt alaposan megtisztították-e a szintén alapos permetezések után...
Na, jó hírem van! Vége az órákig tartó szöszölésnek!!! Több helyen is olvastam a neten (például Erdőkóstoló és Krinsz blogjában - amiket nagyon ajánlok tanulmányozásra!!!), hogy minden egyéb hozzávaló nélkül, csak tisztán a gyümölcsöt el lehet rakni befőttként. Kipróbáltam, úgy tűnik, működik! :)
Sajnos, az üvegek és tetők elmosását nem lehet megúszni, de ebben a mosogatógép nagyon sokat tud segíteni! (Az öblítőtartályba ne bolti öblítőt tegyetek, hanem 20%-os ecetet!!!)
A cseresznyét tehát alaposan megmostam - ez most egy szép narancssárgás, muskotályos ízű fajta - és kimagoztam, de egyből már az üvegekbe raktam, jó szorosan. Mikor megtelt, rácsavartam a (teljesen új, vagy hibátlan) tetőt. Minél kisebb az üveg, szerintem annál jobb, legjobbak a tormás, "erőspistás" kis üvegek. Pár üvegbe epret tömködtem, amit szintén megmostam, kicsumáztam.
Most jön a trükk: az üvegeket a kuktába raktam (5 kis üveg fért bele egyszerre), majd feltöltöttem annyi vízzel, hogy az üvegek feléig, kétharmadáig érjen. Tető lezár, nagy láng indul! Mikor már majdnem fütyült a kukta, lejjebb vettem a gázt és még kb. 10 percig hagytam "főni".
Utána sem kell vele semmit csinálni, csak lekapcsolni alatta a gázt és hagyni kihűlni - nekem ez jó pár óra volt....
A gyümölcs jó kis levet eresztett, majdnem ellepi és állítólag még majdnem ropogós is marad (persze az eper nem!!!). Egy hét múlva letesztelem, de szerintem tökéletesen működik! A tényleges meló nem volt összesen fél óra és ezt a legtöbb gyümölccsel el lehet készíteni!
Aki nem hiszi, járjon utána! :)

2 megjegyzés:

  1. Szia!
    Érdekelne, hogy szörpökre van e valami ilyen megoldás. A szalicilt kitiltották az EU-ban. Most helyette nátrium-benzoátot ajánlanak a boltokban, rá is van írva a csomagolásra, hogy "Szalicil helyett". Ezt viszont kihagynám. Erre szeretnék valami megoldást találni. Gondolom ez a téma nem csak engem érdekelhet.
    Előre is köszi!

    Üdv: kesigomu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves kesigomu!
      Bár nem vagyok nagy szörp-eltevő, de kis mennyiségben el tudom képzelni, hogy akár ugyanígy működhet a dolog, mint a befőttnél. Tehát 2-3 dl-es, csavaros tetejű üvegeket kell beszerezni (benzinkúton vettem már ilyenben gyümölcslét :)) és az elkészített szörpöt ugyanígy ki lehet főzni.
      Ki is próbálom és beszámolok majd! :)
      Üdv!

      Törlés