Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2013. október 20., vasárnap

Duplatökös tekercs

A sütőtökös vonalon maradva ma desszert készült belőle. Hogy elég tökös legyen, a tésztájába is és a töltelékbe is került. :)

Hozzávalók: 4 tojás, 4 ek. magliszt (most legjobb a mandula!), 1 ek. xylit (vagy méz, esetleg egyéb édesítő), 1 kisebb sonkatök megsütve, 4 szem magozott datolya (bio vagy legalább szirup nélküli), fűszer tetszés szerint

Előkészítés: a sonkatököt megmossuk, feldaraboljuk és a sütőben megsütjük. Kihűtjük, meghámozzuk. Turmixba téve (vagy botmixerrel) pépesítjük.

Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét csipet sóval habbá verjük. A sárgákat a xylittel, 1-2 ek vízzel és egy csipet vanília porral fehéredésig keverjük. Hozzáteszünk 4 evőkanálnyit a tökpüréből, majd óvatosan hozzákeverjük a fehérjehabot. Sütőpapírral bélelt sütőlapra öntjük, elterítjük kb. 1-2 cm vastagon, majd előmelegített sütőben 175 fokon kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Enyhén nedves konyharuhára rakjuk, a papírt lehúzzuk és óvatosan néhányszor felcsavarjuk, majd egy deszkán hagyjuk kihűlni.
Ezalatt a maradék tökpüréhez adjuk a datolyát, ezzel is pépesítjük és hozzáadjuk kedvenc fűszerünket. Ez lehet a már említett vaníliapor, vagy fahéj, vagy mézeskalács-fűszerkeverék, esetleg gyömbér (por), ánizs.
Ha túlságosan hígnak találjuk, 1-2 evőkanál darált mandulával szilárdíthatjuk.
Ha kihűlt a tészta, megkenjük a pürével, feltekerjük és hűtőbe tesszük néhány órára, utána szeleteljük.

[Az enyém nem várt ennyit, ráadásul a képek este készültek - nem a legszebb, de finom! :)]





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése