Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2013. november 8., péntek

Kínai kaja - szénhidrátmentes tésztából

Ritkán szoktam konkrét dolgot reklámozni itt a blogon, most azonban szembe jött velem egy nagyon ígéretes és jól használható termék. A szénhidrátmentes tésztát a bioboltban láttam meg és egyből a kipróbálás mellett döntöttem. Természetesen nem fogunk minden nap ilyet enni, de hébe-hóba változatossá teheti az étkezéseket.
A tészta alapjául szolgáló konjak nevű növény csak nekünk újdonság, Ázsiában több ezer éve használják. Nem tartalmaz zsírt, cukrot, keményítőt, vagy fehérjét, hanem legfontosabb alkotóeleme a glükomannán – a növény vízben oldódó élelmi rostjai, mely képes saját tömegének akár háromszázszorosát is megkötni. Ezért a NoCarbNoodle 100 gr kész tésztában alig 4 gr liszt van, aminek a tápanyag tartalma igen elenyésző. További részletek itt.

Az sem elhanyagolható, hogy a tészta már szinte készen van, mikor megvesszük, csak jól át kell öblíteni és 1 percet főzni és máris használható. Most kínai módra készítettem el, kissé magyarítva. :)
Kevés házi sonkát pirítottam a wokban, majd kiszedtem, és a kisült zsírban sütöttem meg a gyufaszálra (julienre) vágott sárgarépát, karalábét, zellert, újhagymát. Közben fűszereztem gyömbérrel, fokhagymával, mézzel és kevés kókuszecettel. (Sózni nem kellett, mert a szalonna sós volt, szójaszószt nem használhatunk, mert az étrendben nem ajánlott.) Néhány kocka ananászt dobtam hozzá, és a tésztát a sonkacsíkokkal. Egy percig még együtt pirítottam és máris tálalható volt. Nagyon bejött a Delikvensnek! :)


2 megjegyzés:

  1. Szia!

    A konyakliszt nem tilos a GAPS diétában? Merthogy csupa rost. Keresek valami opciót tészta kiváltására, mert 22 hónapos fiam nagyon szereti a tésztát.
    Üdv, Mili

    VálaszTörlés
  2. Szia Mili!
    Mint minden diétát (inkább: étrendet), a GAPS-et is személyre kell szabni. Csak vezérvonalak vannak, ami mellett ki lehet alakítani a megfelelő étkezést. Nekünk pl. nem jött ba a sok hús, inkább a zöldségeket preferáljuk és - mivel már 7. éve vagyunk ezen az étrenden - kicsit több szénhidrátot is megengedünk. Nem eszünk gyakran ebből a tésztából, ez csak egy opció, hogy van ilyen is, néha használható. :)
    Kicsi fiadnak inkább a cukkini "tésztát" javaslom (zsülienvágóval lehet spagettit csinálni belőle!), nagyon finom tud lenni az is! :)
    Üdv: Judu

    VálaszTörlés