Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2013. november 2., szombat

Napsütés a tányéron: karfiol curry

Mikor kint borús az idő, hagyjuk, hogy kisüssön a Nap a konyhában! :) Nem mondom, kell egy kis merészség elkészíteni ezt az ételt, mi azonban nagyon szeretjük a "finomított" indiai ízeket. 
Vigyázz, ha egyszer rákapsz, nem szabadulsz! :)

Hozzávalók: főtt zöldségek (akár maradék is jó, de karfiol legyen benne), 1 közepes hagyma, fűszerek: fokhagyma, gyömbér, kurkuma, curry, római kömény, koriander, szecsuáni bors, fél marék mazsola, 1 kiskanál ecet, 1,5 dl kókuszkrém, só, zsiradék

Elkészítés: a hagymát megpucoljuk, felkockázzuk. 2 evőkanálnyi zsiradékon (én most kókuszzsírt és olajat is), csipet sóval fedő alatt üvegesre pároljuk. Jöhetnek bele a fűszerek. (Az egyszerűség kedvéért most mindenből porrá őröltet használtam, de lehet friss, reszelt fokhagymát és gyömbért is.) A mennyiségekre vonatkozóan irányadóként azt mondhatom, hogy mindenből 1 késhegynyit tettem, kivéve a curryt, mert abból egy mokkáskanálnyi került bele, de ezt mindenkinek magának kell kikísérleteznie. Pici vizet öntünk rá, majd a (kókusz)ecetet, a mazsolát és a kókuszkrémet is hozzáadjuk. Kissé összeforraljuk, hogy egy szép kis mártás kerekedjen belőle. Végül beletesszük a főtt zöldségeket (az enyémbe most karfiol, karalábé és egy kevés sárgarépa került), összeforraljuk, közben megsózzuk ízlés szerint, majd friss petrezselyemmel (esetleg korianderzölddel) megszórjuk és tálaljuk. Önmagában is finom, de felturbózhatjuk pirított szezámmaggal, főtt tojással vagy sült hússal.
Jó étvágyat!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése