Nagy szerencsémre ismét saját alapanyagokkal dolgozhattam. A kacsamell filét nem egyszerű jól elkészíteni, mert könnyen kiszáradhat (cipőtalp-effektus), vagy ellenkezőleg, túlságosan nyers (véres) marad.
Legalább 10 receptet elolvastam, és ebből alkottam meg a sajátomat.
A kacsamelleket csontozás és a felesleges zsiradék levágása után a bőrös felén óvatosan bevagdossuk, hogy könnyebben kisüljön belőle a zsír, de azért még rajta maradjon. Lényeges, hogy sütés előtt a hús szobahőmérsékletű legyen, amit besózunk és kissé borsozunk. A sütőt kb. 200°-ra előmelegítjük. Egy evőkanál kacsazsírt felhevítünk egy serpenyőben a gázon és a bőrös felével lefelé beletesszük a filéket. Kb. 4-5 percig sütjük, de ez attól is függ, milyen vastag a hús. Megfordítjuk és így már csak fele annyi ideig pirosítjuk viszonylag nagy lángon. Innentől opcionálisan lehet ízesíteni. Én 1,5 dl rozmaringgal érlelt vörösbort, 1 kk. mézet, 1/2 kk. balzsamecetet és pár szál kakukkfüvet tettem rá és lefedve 12 percre tettem a forró sütőbe. Ezután kivéve pihentettem, de tálalás előtt még egyszer átpirítottam a bőrös felét, hogy ropogós legyen. A köret ezúttal a megpucolt és kockára vágott sütőtök volt, amit fedő alatt megpároltam, miközben reszelt gyömbérrel és sóval fűszereztem.
Nekem nagyon tetszik, én enném!
VálaszTörlés