Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2011. december 27., kedd

Karácsonyi menü

Az ünnepi menü GAPS-diétás részét osztom most meg, bár a fényképen vannak oda nem illő "alkatrészek" is, értelemszerűen, azt a normál étkezési módban lévő családtagok fogyasztották. :)
Az előétel friss zöldségekből készült saláta (uborka, bébicukkini, sárgarépa, paprika, rukkola, jégsaláta) - meglocsolva JamieOliver-féle shakerben készült petrezselymes-citromos öntettel és egy szelet füstölt lazaccal megkoronázva (nem diétázóknak tejszínes tormamártással).
A marhahúsleveshez azt hiszem, nem kell sok magyarázat, a levesbetét keményre főtt fürjtojás volt.
A főétel pulykamellből készült. Mivel nem tudtam volna szépen kiteríteni (2 darabban volt) - meg amúgy is félő volt, hogy túl száraz lesz, ezért ledaráltam hozzáadott füstölt szalonnával együtt. 1 tojást adtam hozzá, 2 evőkanálnyi zsiradékot, valamint egy kevés hajdinakását - lazítás céljából. :) Jól megfűszereztem, még lila bazsalikomot is kerítettem a mélyhűtőből. Ezután ment egy éjszakára a hűtőbe, a leendő töltelékkel együtt, ami aszalt szilvából állt, vörösborban úszva, kakukkfűvel fűszerezve.
Másnap a vörösbort leöntöttem róla, apróra vágott szalonnával és főtt gesztenye darabkákkal kevertem össze, picit megborsoztam, megsóztam.
Egy alufólialapot bekentem zsiradékkal, 4 szelet szalonnát raktam rá, majd a fűszerezett darált húst, amit nyújtófával szépen elegyengettem 1 cm vastagon. Erre jött az aszaltszilvás töltelék. Végül a fólia segítségével szépen feltekertem és egy hosszúkás sütőformába raktam. Kb. 1,5 órát sült a 175°-os sütőben, a vége előtt tojássárgájával kentem meg - egészen olyan lett, mint egy bejgli. Húsbejgli. :)
Zöldkörettel tálaltam, illetve töltött burgonyát kaptak mellé a többiek.
A desszert pedig a két éve már posztolt "mákos bejgli" továbbfejlesztett változata volt. Mivel már kapható kókuszkrém, könnyebb a helyzet, igaz, 3 zselatinlapot így is beleraktam, illetve még meggyszemekkel bolondítottam meg. Látványnak is, és ízre is nagyon jól sikerült! :)


3 megjegyzés:

  1. Szia!
    Remek menüt készítettél, most küldtem tovább a címedet az unokanővéremnek, a lányával együtt hasonló cipőben járnak (de már lehet, hogy megtaláltak).
    Áldott Ünnepeket kívánok!

    VálaszTörlés
  2. Íncsiklandozó összeállítás. Finom ízek.

    VálaszTörlés