Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2012. augusztus 1., szerda

Sókéregben sült tengeri süllő

Örömmel fedeztem fel, hogy a "földalatti közlekedési eszközről elnevezett nagyáruházban" már tengeri süllő és arasznyi makrélák is kaphatók. Mindkettőből vettem - először nem sokat, csak kipróbálni.
A makrélákról nem készült fotó, olyan hamar kész lett és elfogyott. Azért leírom ezt is gyorsan: a fejüket levágtam, még kicsit pucoltam rajtuk, aztán kevés himalája só és citromlé társaságában pihentek egy keveset. Zsiradékot forrósítottam, majd a halacskákat egyenként kókuszlisztbe forgattam és közepes lángon néhány perc alatt ropogósra sütöttem. Könnyen lejött a halhús a gerincről, de ha netán marad benne szálka az sem gond, mert annyira puhácska, hogy gond nélkül megehető. Előétel kipipálva! :))
A süllő már nagyobb falat volt, kb. 40 dkg-os. Le kellett pikkelyezni, de ezen kívül sok gond nem volt vele. Ezt is óvatosan besóztam, majd zöldfűszereket szedtem össze a kertből. Nagy részét a hasába raktam 2-3 szelet bio citrommal együtt. Ezután alufóliát téptem, dupla rétegben - erre tettem a sót, amit kicsit megfröcsköltem vízzel. Ráraktam a halat és ismét befedtem sóval, majd az alufóliát megpróbáltam lehetőleg légmentesen és ügyesen összecsomagolni. 
Ekkorra a tűzrakóban már leégett a tűz és a keményfa már szépen izzott. Erre raktam a halat és még a tetejére is ügyeskedtem a parázsból. Teljesen vakon voltam az ügyben, hogy meddig kellene így sütni, de kb. 40 perc múlva lefújtam a projektet. Épp jókor, mert a farka már kezdett kicsit feketedni. :)
A só elég jól lejött róla, bár lehet, h. még jobban be kellett volna vizezni. Legközelebb a sóba is rakok zöldfűszert és citromhéjat is.
A hal húsa fenséges volt és alig szálkás. A paradicsomsaláta kerti fűszerekkel jól illett hozzá!

5 megjegyzés:

  1. Köszönöm szépen, nagyon örülök neki! :) Posztoltam is! :)))

    VálaszTörlés
  2. Kedves Judu!
    Régóta várom, hogy valahol találkozzak ezzel a sókéregben való sütéssel és tapasztalatokat is olvassak.
    Én ha jól emlékszem a Stahl szakácskönyvből készítettem pisztránggal - nem parázson, hanem sütőben. Az íze finom lett, de látványnak nem volt valami nagyszerű. A bőre az a sóhoz ragadt.
    Majd egy vacsoracsatában -talán- hasonlóan sütötte i a psiztrángot valaki. Na az sem sikerült szebben -mit mondjak nem tv kamerák elé való volt a látvány...
    Ezek szerint a süllővel jobb lett, annak nem ragadt a sóba a bőre? Tetszett a recept, még akár vendégeknek is szívesen sütném, de ahogy kinézett nekem...
    És a tengeri süllő mennyire szálkás?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Móni!
      Ez tulajdonképpen Jamie Oliver receptje, kicsit átvariálva. A süllő azért jó választás sztem, mert viszonylag "kemény" a húsa, nem esik olyan könnyen szét. Nem túlságosan szálkás, ami van benne, az szép nagy, könnyen észrevehető!
      Legközelebb lehet, hogy olajjal v. vajjal megkenem a bőrét, hogy könnyebben lejöjjön róla a sókéreg.
      Sztem először süsd meg magatoknak, pláne, ha illusztris vendégeket vársz! :)) De az íze mennyei! :)

      Törlés
  3. Köszönöm a választ, az olajjal való bekenés tényleg jó ötlet! A süllő ezek szerint gyerekeknek szuper.
    Jaj illusztris vendégeknek én csak bejáratott dolgokat készítek.

    VálaszTörlés