Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2010. július 1., csütörtök

Hagymás csirke sült bébicéklával

Mivel mi a "hagymát is hagymával" esszük, ezért ma ezt a főételt alkottam. 5 fej hagymát hámoztam meg és vágtam fél karikára, + még 2 szép újhagymát a lilás fajtából a zöldjével együtt. Az olívaolajjal megkent sütőtál aljába tettem 5-6 gerezd fokhagymával, egy szelet, felkockázott, piros színű paprikával (a színe kedvéért), friss kakukkfűvel és borsikafűvel, fél-fél kk. mézzel és citromlével meglocsolva, megsózva. Erre raktam a besózott, kevés őrölt köménnyel fűszerezett csirkedarabokat. (Ha lehetne használnom, tettem volna rá kevés őrölt fehér borsot.) Még egy kevés olívaolajat öntöttem a tetejére, lefedés előtt így nézett ki:
175°-os sütőben 1 óra 15 percet sült. Köretként Jamie Olivertől ellesett bébicékla került, amit alaposan megmostam, de nem hámoztam meg és a szárából is hagytam rajta. 2 rétegű alufóliára olívaolajat öntöttem, durva szemű sóval megsóztam, majd mellé raktam még egy hámozatlan sárgarépát és az egészet szorosan becsomagoltam. A csomagolás előtt így nézett ki:
Majdnem egyszerre lett kész a csirkével. A Delikvens rendesen belakott belőle, főként, hogy a tányéron még meglocsoltam tökmagolajjal (ő kérte!) és megszórtam hagymacsírával, valamint kovászos uborkát kapott mellé. Ez utóbbit (glutén mentes kovászos uborka) a következő bejegyzésben írom le. Íme a tányéron az ebéd:

2 megjegyzés: