Mottó

"Az ételed legyen az orvosságod, az orvosságod legyen az ételed!"

2010. január 30., szombat

Zöldséges lapos

... azt mégsem írhatom, hogy felfújt! :) Pedig annak indult, csak a 3 tojáshoz képest kicsit elméreteztem a tepsit. Viszont az ízélmény így is fenséges volt. Nagyon ajánlom kipróbálásra! Előnye még, hogy olyan zöldséget tehetünk bele, amilyet csak lelünk a kamrában és/vagy a mélyhűtőben. Én most 1 lilahagymát, 3 répát, 10 dkg zöldborsót, 1/4 kelkáposztát, 1/2 padlizsánt, maroknyi brokkolit nagyjából ugyanakkor darabokra vágtam, kb. 10 dkg rókagombát tettem még hozzá az íze kedvéért, és kevés zsiradékon 3/4 (tehát nem teljesen) puhára pároltam kevés vízzel, miközben fűszereztem: 2 gerezd fokhagymát, kevés medvehagymát, petrezselymet, kurkumát és őrölt köményt, sót és borsot tettem hozzá - az átlagnál egy fokkal erőteljesebb ízre törekedve. Mikor ez kész, legalább langyosra ki kell hűteni (és megpróbálni nem felfalni ebben az állapotában az egészet)!
A második menetben a sütőt előmelegítjük 180°-ra és egy tepsit (vagy egyéb kis formákat) jó alaposan kizsírozunk.
A tojásokat szétválasztjuk (inkább 4 darab - a zöldség mennyiségétől függ), a sárgáját felhabosítjuk egy evőkanál kacsazsírral, majd hozzáadjuk a darált magkeveréket. Én most mandula-lenmag-napraforgó kb. egyenlő arányú keverékéből készítettem, de a tökmagot, a diót v. a szezámmagot is elbírja, különböző arányokban. A keverékhez adjuk a nagyjából kihűlt zöldségeket (ha melegen öntjük hozzá - rántottánk lesz!), majd óvatosan a habbá vert fehérjét is hozzákeverjük. Gyorsan a tepsibe simítjuk és fél szemünket rajta tartva, kb. 30 perc alatt megsütjük. Langyosan szeletelve önmagában is finom. Mi sült kacsával ettük. :P

2 megjegyzés:

  1. Istenem 10 DKG rókagomba???
    Ennyit utoljára Finnországban láttam (és szedtem) pedig az jó rég volt:)))
    Nálatok terem? (lehet, most nagy butaságot kérdeztem) - vagy tudsz olyan helyet, ahol lehet frisset kapni?

    VálaszTörlés
  2. Ezt drága anyósomnak köszönhetem :), aki lefagyasztott belőle, mikor még szezonja volt. Néha ki lehet fogni a környező erdőkben!
    Gyertek, keressünk együtt! :)))

    VálaszTörlés